Sery plastrowane – skąd popularność?

Sery plastrowane to dziś naprawdę duża część rynku serów Polsce. Segment ten rozwija się dynamicznie, bo i świadomość konsumentów rośnie. Jeszcze kilkanaście lat temu sery odgrywały na rynku produktów spożywczych rolę drugorzędną, będąc uznawanymi za produkt dodatkowy. Priorytet wyboru oczywiście miały wędliny. Czasy się jednak zmieniły, zmieniły się technologie produkcji, zmieniły się i gusty. Dziś spożycie serów wciąż rośnie, przez co i oferta na rynku jest olbrzymia. W sklepach niesłabnącym powodzeniem cieszą się wyroby konfekcjonowane, a więc plastrowane i pakowane. I sery w plastrach są dziś w ofercie niemal każdego sklepu spożywczego. Skąd ich popularność? Najczęstszym sposobem spożycia serów w kraju ciągle jest zjedzenie ich na kanapkach, ewentualnie stopionych w formie grzanek czy zapiekanek. Do tego celu plastry nadają się idealnie. Klienci cenią więc sery plastrowane za wygodę, ale też za rodzaj opakowania. To, najczęściej występujące w gramaturze 150 g, przybiera kształt opakowania typu otwórz-zamknij. Dzięki takiemu rozwiązaniu produkt pozostaje dłużej przydatny do spożycia. Atrakcyjna jest wreszcie cena takiego opakowania, co także stanowi o popularności serów plastrowanych.

Kujawski: ser szwajcarsko – holenderski

Dosyć popularną grupą pośród serów plastrowanych jest rodzina serów szwajcarsko – holenderskich. Są wśród nich żółte sery twarde, miękkie oraz lubiane sery topione. Czemu konsumenci zwrócili swą uwagę akurat na ten rodzaj produktu? Sery szwajcarsko-holenderskie ucieleśniają bowiem gusta klientów w Polsce. Ci poszukują sera o niebyt intensywnym, nieco słodkim smaku i jednocześnie o dużych dziurach. Dlatego SM ROTR ma w swej ofercie propozycję będącą odpowiedzią na te potrzeby. Jest to ser Kujawski w plastrach. Jego cechami charakterystycznymi są właśnie duże oczka, uzyskane poprzez zastosowanie do produkcji sera kultury bakterii propionowych. One to, w połączeniu z odpowiednią temperaturą dojrzewania produktu pozwalają na wytworzenie oczek. Ser Kujawski ma orzechowy, łagodny, aromatyczny i lekko słodki smak. Doskonale sprawdzi się na kanapkach, jako samodzielna przekąska (np. w desce serów) czy jako dodatek do dań ciepłych, np. pizzy.