Category Archives: Blog

Beszamel: sos… i zasmażka!

Do tego sosu w zasadzie potrzeba tylko trzech składników i niemal każdy znajdzie je w swoim domu. Jest to jeden z najważniejszych sosów klasycznej kuchni francuskiej. Niekiedy nazywany jest jedną z pięciu matek wszystkich sosów (inne to sosy velouté, tomate, espagnole i hollandaise). Beszamel po raz pierwszy został odnotowany w...

Mistrzostwa Polski Latte Art 2018

W dniach 23-25 lutego w siedzibie Akademii Kawy i Herbaty J.J. Darboven w Rumi odbędzie się kolejna już edycja Mistrzostw Polski Latte Art. Pragniemy poinformować, że SM ROTR będzie uczestnikiem tego wydarzenia i to w wyjątkowy sposób! Nasza Spółdzielnia została bowiem sponsorem wspierającym całego wydarzenia. Co to oznacza? Wszystkie konkurencje...

Lody smoothie – dla dzieci i dorosłych

Podczas gorącego lata niemal wszyscy pragną się ochłodzić, sięgają chętnie po lody. Co jednak zrobić w upalny wolny dzień, gdy dzieci domagają się rozrywki, a my nie mamy sił ani chęci na wymyślanie im zajęcia? A do tego – jak przy okazji sprawić, by najmłodsi przyswoili solidną dawkę witamin, minerałów...

Złote mleko – co to takiego?

Sezon zimowy to okres przeziębień i zachorowań na grypę. Dlatego w tym czasie niezbędna jest właściwa dieta, która nie tylko wzmocni organizm w obliczu wzmożonego narażenia na ataki czynników chorobotwórczych, ale i dostarczy dobroczynnych substancji w chwili, gdy choroba już nas dopadła. Jest wiele domowych sposobów na ratowanie się z...

Kawa kuloodporna – czyli jaka?

Istnieje pewien specyficzny sposób przyrządzania porannej kawy – kawy kuloodpornej. Jaka to kawa? Kawa kuloodporna (zwana inaczej bulletproof coffee) to kawa sporządzana z dodatkiem m.in. masła. Tak! Sam pomysł nie jest nowy, w tradycji hinduskiej i mongolskiej oraz tybetańskiej od wieków pija się bowiem mocną czarną herbatę wzbogaconą o masło...

Masło: jak ono powstaje?

Masło jest produktem mlecznym codziennego użytku. Jest to jeden z najpopularniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego. Masło nadaje się do różnego rodzaju zastosowań. Można używać go do bezpośredniego spożycia, do smarowania pieczywa oraz jako dodatek do potraw czy wypieków....

Mazurek wielkanocny, świąteczny klasyk!

Wśród tradycyjnych dań na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jednego słodkiego przysmaku. Wypieku pochodzącego ze wschodu, popularnego niegdyś na Mazowszu i właśnie dlatego nazwanego… mazurkiem. Dziś mazurek to już świąteczny klasyk. Zazwyczaj ma formę płaskiego placka z kruchego, biszkoptowego lub orzechowego ciasta, które jest przekładane bądź pokrywane masą z kajmaku,...

Sery długodojrzewające – rodzaje

Sery długodojrzewające to sery żółte typu podpuszczkowego, które już po zakończeniu procesu produkcyjnego leżakują w określonych warunkach. Długość i sposób tego leżakowania wyznaczają właściwości danego sera, bo im leżakowanie dłuższe, tym smak sera bardziej intensywny i wyrazisty. Na rynku znajdziemy kilka typów serów długodojrzewających, różniących się od siebie i samym...

Mleko UHT – jak powstaje?

Mleko pochodzi od krowy i to jest bezsprzeczne. Jednak zanim trafi na stoły konsumentów, poddane zostaje różnym zabiegom i procesom technologicznym, mającym nadać mleku określone właściwości. Jednym z takich zabiegów jest sterylizacja, wykorzystywana przy produkcji mleka UHT. Jak ono powstaje? UHT to skrót od angielskiego terminu Ultra High Temperature, oznaczającego...