Mleko w proszku – jak powstaje?

Popularną metodą na dłuższe i bezpieczne przechowywanie mleka w jego utrwalonej formie jest  usunięcie z niego wody. Metoda sprawdza się niezależnie od tego, czy jest to mleko pełne, odtłuszczone  czy częściowo odtłuszczone. Jak powstaje takie mleko?

Mleko w proszku, bo to o nim mowa, powstaje poprzez niemal całkowite (zostaje ok 2-4%) odparowanie wody z płynnego surowca. Proces produkcyjny mleka w proszku przebiega zazwyczaj dwutorowo: na samym początku przeprowadza się procesy typowe dla przetwórstwa mleka, m.in. wirowanie, pasteryzację i normalizację a następnie tak przygotowany surowiec zostaje poddany zagęszczaniu i suszeniu na wieży suszarniczej. Zagęszczanie odbywa się w przemysłowych wielostopniowych wyparkach próżniowych. Kolejnym etapem jest suszenie tak zagęszczonego mleka w wieżach suszarniczych metodą rozpryskową. Rzadziej jest stosowana druga forma tzw. suszenie walcowe. Przy produkcji proszku mlecznego można nadać mu dodatkowo odpowiednie właściwości organoleptyczne i fizykochemiczne (rozpuszczalność, zwilżalność),przeprowadzając różne zabiegi technologiczne, m.in. obróbkę cieplną , homogenizację koncentratu,  suszenie wielostopniowe. Dzięki zastosowaniu tych technologii możliwe staje się wyprodukowanie wielu rodzajów mleka w proszku o różnej wartości odżywczej i właściwościach funkcjonalnych. Tak powstałe mleko, na przykład pełne lub odtłuszczone, produkowane przez Spółdzielnię Mleczarską ROTR w Rypinie, wykorzystywane jest między innymi w przemyśle mleczarskim jako dodatek do produktów mlecznych, w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, wędliniarskim, jako składnik mieszanek dla niemowląt i dzieci oraz wielu innych