Macaroni cheese: skąd się wzięło?

W naszej podróży przez świat kulinariów przybliżamy dziś jedną z tych potraw, o której pochodzenie wciąż trwa nieustanny spór. Danie to jest banalnie proste do przygotowania, wyjątkowo pyszne i przez to – popularne na całym świecie. Chodzi o… makaron z sosem serowym, czyli popularne macaroni cheese. Skąd się wzięło to danie?

Do stworzenia przepisu na macaroni cheese pretendują przede wszystkim Amerykanie. Uważają oni jednak również za swój narodowy przysmak pizzę, można więc z powodzeniem powiedzieć, że makaron z sosem serowym nie jest ich wymysłem. Prawdopodobnie receptura wywodzi się z terenów dzisiejszej Szwajcarii, skąd przedostała się do Włoch, gdzie w początkach XIV w. została opisana w Liber de Coquina, książce kucharskiej wydanej około 1300 roku. Był to przepis na płaty makaronowego ciasta z dodatkiem startego  parmezanu i innych serów. Jednak już w niecałe 100 lat później bardzo zbliżona receptura odnotowana zostaje w angielskiej książce kucharskiej The Forme of Cury (ok. 1390 r.). Ów przepis wymagał już wyrobienia ciasta i pocięcia go na pasy, następnie ugotowania i osuszenia, na koniec wymieszania z tartym serem i masłem. Wariacje na temat tego przepisu powstały wtedy już w całej Europie, m.in. wspomina o macaroni cheese pierwszy, słynny na szerszą skalę kucharz, Martino da Como w wydanej w 1465 r. książce Libro de Arte Coquinaria. W XVI w.
Z macaroni cheese związana jest też pewna legenda. Głosi ona, że gdy w poszukiwaniu poparcia dla powstających Stanów Zjednoczonych Thomas Jefferson wybrał się do Europy, spróbował makaronu z sosem serowym i zachwycił się tak bardzo, że postanowił recepturę zaszczepić na amerykańskim gruncie. Jako że nie udało mu się stworzyć własnej kształtki do makaronowego ciasta, nabył więc maszynę do produkcji. Danie serwował ponoć wszystkim odwiedzającym go gościom! S
tamtąd zaś receptura wypłynęła i została spopularyzowana w całej Ameryce, a potem i na świecie, wszystko zaś dzięki przemysłowej produkcji jedzenia i rozwojowi reklamy w środkach masowego przekazu.

Macaroni cheese: przepis

Jakie konkretnie produkty wchodzą w skład makaronu w sosie serowym i jak przygotować tę potrawę? Oto przepis na  macaroni cheese!

Przygotować paczkę drobnego makaronu (500 g), np. kolanek, do tego 45 g masła extra ROTR, 3 łyżki mąki pszennej, 10 posiekanych w plastry ząbków czosnku, 6 liści laurowych, 1 litr mleka UHT 2% Delik , 150 g startego sera długodojrzewającego (może być również ser typu cheddar), 100 g sera typu włoskiego (np. parmezan), listki tymianku, 1 startą gałkę muszkatołową, 3 duże szczypty startego suchego chleba, oliwę z oliwek oraz sól morską i świeżo mielony pieprz.

Na początek zagotować garnek osolonej wody na makaron. W tym czasie przygotować zasmażkę: w rondelku na małym ogniu roztopić masło extra ROTR, dodać mąkę i na większym ogniu, ciągle mieszając połączyć składniki. Następnie dodać pokrojony czosnek i mieszać dalej, dopóki czosnek się nie skarmelizuje i nie nabierze złotej barwy. Dorzucić wtedy liście laurowe oraz stopniowo dodawać mleko UHT 2% Delik, cały czas powoli mieszając tak, by wytworzyła się gładka masa. Zagotować ją i zmniejszyć ogień, pamiętając przy tym, by zamieszać masę co jakiś czas. W tym czasie wstawić makaron i gotować zgodnie ze wskazaniami producenta. Po odcedzeniu dodać od razu do redukującego się sosu, wymieszać i zdjąć z ognia. Dołożyć liście laurowe, utarty ser, gałkę muszkatołową, tymianek i, jeśli ktoś lubi, odrobinę sosu Worcestershire. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, a jeśli lubimy sos nieco bardziej mokry – dodać również odrobinę wody i wstawimć całość do rozgrzanego piekarnika.

Ostatni etap to zapiekanie dania. Przełóżyć wszystko do żaroodpornego naczynia i wstawić do uprzednio rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 30 minut. Trzeba zaczekać, aż całość zacznie przyjemnie bulgotać, a wierzch się zezłoci. W trakcie rozgrzać trochę oliwy na patelni, dodać tymianku oraz starty chleb i zrobić zasmażkę z bułki tartej. Będzie można nałożyć ją na podane danie. Smacznego!