Latte art, czyli rysunki na kawie

Sztuka podawania kawy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednio spienione mleko. Właściwa temperatura temperatura, gęstość oraz sposób wlewania go do filiżanki, to być albo nie być naszego rysunku. Aby ułatwić sobie zadanie, warto sięgnąć po specjalne mleko dla baristów, które dzięki wysokiej zawartości białka, idealnie nadaje się do spieniania. Podczas tego procesu mleko powinno mieć 60-65 st. C. Ważna jest także jego odpowiednia gęstość, aby nie rozpuściło się natychmiast po wlaniu do filiżanki. A jeśli chodzi o sposób wlewania mleka, trzeba po prostu ćwiczyć, aby dojść do wprawy i umiejętnie kołysać dzbankiem. Warto również zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów, jak np. gęsty syrop do tworzenia wzorów oraz odpowiedni drucik.

Wykonywanie wzorów na kawie nie jest wcale takie trudne. Trochę praktyki i będzie można się popisać przez znajomymi. Uśmiech na twarzy gwarantowany.