Awokado – wyjątkowo tłusty owoc

Sprawdzi się m.in. jako pasta na tosty, składnik sosów, deserów i wreszcie jako element soków przecierowych (smoothie). Pochodzi z centralnej części Ameryki Środkowej i jest popularne nie tylko w Meksyku. Awokado, bo to o nim mowa, jest wyjątkowym owocem. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu, ponadto witaminy z grupy A, B6, C, E, K, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy i minerały – potas, wapń, żelazo, magnez, sód i cynk. Ze względu na swój skład jest to jeden z najkaloryczniejszych owoców, przez co awokado chętnie wybierane jest jako zamiennik masła do smarowania kanapek lub wzbogacania potraw o porcję tłuszczu. To jedno z najpopularniejszych obecnie superfoods zawiera około 40 g tłuszczu (430 kcal) na średniej wielkości owoc, co czyni go wyjątkowo tłustym owocem! Myliłby się jednak ten, kto twierdzi, że z tego powodu awokado tuczy. Wręcz przeciwnie – polecane jest do zaspokajania łaknienia osobom na diecie, pomaga bowiem kontrolować apetyt. Dlatego też rekomendowane jest jako składnik dobrze zbilansowanej diety. Można podawać je na wiele sposobów.

Zupa-krem z awokado i krewetkami

My dziś mamy propozycję przekąski na gorący, letni dzień. W naszych inspiracjach kulinarnych polecamy przepis na zupę-krem z awokado i krewetkami. Przyrządza się ją bardzo szybko, nie trzeba jej gotować, jest sycąca i doskonała na upały. Do jej przygotowania potrzeba: 3-4 niewielkie awokado, 3 szklanki mleka UHT Delik 3,2 % [http://www.rotr.pl/produkty/mleko-uht/mleko-uht-3-2.html], 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, garść krewetek koktajlowych, natka pietruszki lub posiekanej kolendry oraz sól i pieprz cayenne do smaku. Do przyrządzenia tej potrawę należy wybrać miąższ z owoców i wrzucić go do blendera, dodać połowę objętości mleka UHT 3,2% Delik, wszystko  doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu cayenne. Zblendować na jednorodną masę w rodzaju puree, dodać resztę mleka UHT 3,2% Delik, wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia (nie dłużej jednak niż na 6 godzin). Pojemnik z zupą dobrze jest zabezpieczyć przed dostępem powietrza folią spożywczą tak, by stykała się ona z powierzchnią zupy, potrawa nie straci wtedy swego koloru. Tymczasem smażyć krewetki. To sztuka wymagająca trochę wiedzy kulinarnej. Najlepiej wrzucić je na stopione masło z odrobiną czosnku i smażyć kilka minut (średnio po 2 min z każdej strony). Trzeba pilnować czasu, inaczej staną się gumowe i stracą smak. Można w trakcie dodać niewielką ilość białego wina tak, by się zredukowało. Kiedy są gotowe – wyjmujemy zupę z lodówki, dodajemy sok z cytryny do smaku, dekorujemy krewetkami i kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!