Category Archives: Blog

Złote mleko – co to takiego?

Sezon zimowy to okres przeziębień i zachorowań na grypę. Dlatego w tym czasie niezbędna jest właściwa dieta, która nie tylko wzmocni organizm w obliczu wzmożonego narażenia na ataki czynników chorobotwórczych, ale i dostarczy dobroczynnych substancji w chwili, gdy choroba już nas dopadła. Jest wiele domowych sposobów na ratowanie się z...

Kawa kuloodporna – czyli jaka?

Istnieje pewien specyficzny sposób przyrządzania porannej kawy – kawy kuloodpornej. Jaka to kawa? Kawa kuloodporna (zwana inaczej bulletproof coffee) to kawa sporządzana z dodatkiem m.in. masła. Tak! Sam pomysł nie jest nowy, w tradycji hinduskiej i mongolskiej oraz tybetańskiej od wieków pija się bowiem mocną czarną herbatę wzbogaconą o masło...

Masło: jak ono powstaje?

Masło jest produktem mlecznym codziennego użytku. Jest to jeden z najpopularniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego. Masło nadaje się do różnego rodzaju zastosowań. Można używać go do bezpośredniego spożycia, do smarowania pieczywa oraz jako dodatek do potraw czy wypieków....

Mazurek wielkanocny, świąteczny klasyk!

Wśród tradycyjnych dań na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jednego słodkiego przysmaku. Wypieku pochodzącego ze wschodu, popularnego niegdyś na Mazowszu i właśnie dlatego nazwanego… mazurkiem. Dziś mazurek to już świąteczny klasyk. Zazwyczaj ma formę płaskiego placka z kruchego, biszkoptowego lub orzechowego ciasta, które jest przekładane bądź pokrywane masą z kajmaku,...

Sery długodojrzewające – rodzaje

Sery długodojrzewające to sery żółte typu podpuszczkowego, które już po zakończeniu procesu produkcyjnego leżakują w określonych warunkach. Długość i sposób tego leżakowania wyznaczają właściwości danego sera, bo im leżakowanie dłuższe, tym smak sera bardziej intensywny i wyrazisty. Na rynku znajdziemy kilka typów serów długodojrzewających, różniących się od siebie i samym...

Mleko UHT – jak powstaje?

Mleko pochodzi od krowy i to jest bezsprzeczne. Jednak zanim trafi na stoły konsumentów, poddane zostaje różnym zabiegom i procesom technologicznym, mającym nadać mleku określone właściwości. Jednym z takich zabiegów jest sterylizacja, wykorzystywana przy produkcji mleka UHT. Jak ono powstaje? UHT to skrót od angielskiego terminu Ultra High Temperature, oznaczającego...

Śmietanka Delik UHT 36%: garść ciekawostek

Śmietanka UHT to doskonałe źródło tłuszczu mlecznego. Oto garść ciekawostek związanych z tłuszczem mlecznym, po których być może chętniej sięgniecie po produkty mleczne. Tłuszcz mleczny zawiera doskonale zbilansowaną kompozycję łatwo przyswajalnych nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i pełni ważne funkcje biologiczne w organizmie, przez co stanowi podstawę budulcową wartościowej i...

Sernik – fakty, których nie znacie

Sernik jest wyjątkowo popularnym i mało kto o tym wie, niemłodym już pomysłem na ciasto serowe. Oto sernikowe fakty, których (być może) nie znacie. Dlaczego pomysł jest niemłody? Naukowcy odnaleźli na greckiej wyspie Samos formy do wyrobu sera sprzed, bagatela, 4000 lat! Sam ser produkowany był i pewnie pojawił się...

Termizacja: na czym polega?

Czytając etykiety wyrobów spożywczych czasem spotykamy się z określeniem – produkt termizowany. Co to jest termizacja, jaki ma wpływ na żywność i gdzie znajdzie zastosowanie? Zapraszamy do lektury! Termizacja to rodzaj cieplnej obróbki mleka. Jest to łagodny, ciągły proces podgrzewania mleka, po którym następuje natychmiastowe ochłodzenie. Termizacja podobna jest do...