Category Archives: Blog

Fettuccine Alfredo, czyli jak nakarmić żonę

Fettuccine to typ makaronu popularny we Włoszech, szczególnie w regionach Rzymu i Toskanii. Ma szerokość do 6 mm i formę zawiniętych w gniazda wstążek, łudząco podobną do tagliatelle. Wyrabia się go stosując prostą recepturę: 1 jajko na każde 100 g mąki pszennej, najlepiej oczywiście z pszenicy durum....

Custard – jajeczny krem do deserów

Ciasta, lody czy inne słodkości z pewnością będą smakowały lepiej, jeśli podamy je ze słodkim sosem. Do wyboru oczywiście jest mnóstwo opcji, ale my przyglądamy się szczególnie tym, do których można dodać produkty mleczarskie „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie! Dziś eksplorujemy tradycyjną kuchnię angielską, jest bowiem w jej recepturach przepis...

Masala Chai: pomysł na herbatę

Masala Chai to tradycyjny napój serwowany powszechnie w Indiach i na subkontynencie indyjskim. Jest stosunkowo prosty do przyrządzenia, doskonale aromatyczny i podawany zarówno do tradycyjnego przywitania gości, dobrego rozpoczęcia dnia, jak i prozaicznego zaspokojenia pragnienia. Spotykany jest wszędzie – w domach, biurach, na ulicznych straganach i w wykwintnych restauracjach. Przyjęło...

Jak przygotować deskę serów?

Wśród przekąsek serwowanych przez polskie gospodynie domowe podczas wystawnych posiłków coraz częściej pojawiają się sery. Wraz z rosnącą świadomością konsumentów, zmieniły się też ich preferencje smakowe, stąd rosnąca wciąż popularność tego typu produktów; sery przestały na polskich stołach pełnić rolę drugorzędną. Stały się poszukiwane i chętnie konsumowane. Serca Polaków podbija...

Ser cagliata – czyli jaki?

Wśród serów dostępnych w ofercie ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie znajdują się m.in. różnego rodzaju sery podpuszczkowe z mleka krowiego, ponadto sery długodojrzewające, sery typu Mozarella i Cagliata. Dziś przyjrzymy się temu ostatniemu produktowi, jest on bowiem ciekawy i nietypowy....

Awokado – wyjątkowo tłusty owoc

Sprawdzi się m.in. jako pasta na tosty, składnik sosów, deserów i wreszcie jako element soków przecierowych (smoothie). Pochodzi z centralnej części Ameryki Środkowej i jest popularne nie tylko w Meksyku. Awokado, bo to o nim mowa, jest wyjątkowym owocem. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu, ponadto witaminy z...

Milkshake: skąd się wzięły szejki?

Lato coraz bliżej, dni są coraz gorętsze i wszyscy szukają ochłody. Oczywiście najchętniej w takiej sytuacji sięgamy po lody, ale są również inne równie dobre rozwiązania. Istnieje taki napój mający bliski związek z lodami, ma on pochodzenie wywodzące się od drinka i jest przygotowywany na bazie whisky. Chodzi o… milkshake!...

Płatki owsiane – kilka faktów

Obserwując trendy żywieniowe, z pewnością spotkaliście się z terminem superfoods. Są to produkty (najczęściej roślinnego pochodzenia), które mają zbawienny wpływ na zdrowie jedzącej je osoby. Bogate w składniki odżywcze, dostarczają je w odpowiedniej ilości do organizmu, gdzie składniki te (minerały, witaminy, błonnik, antyoksydanty itp.) są z łatwością przyswajane. Wśród superfoods...

Macaroni cheese: skąd się wzięło?

W naszej podróży przez świat kulinariów przybliżamy dziś jedną z tych potraw, o której pochodzenie wciąż trwa nieustanny spór. Danie to jest banalnie proste do przygotowania, wyjątkowo pyszne i przez to – popularne na całym świecie. Chodzi o… makaron z sosem serowym, czyli popularne macaroni cheese. Skąd się wzięło to...