Category Archives: Blog

Masala Chai: pomysł na herbatę

Masala Chai to tradycyjny napój serwowany powszechnie w Indiach i na subkontynencie indyjskim. Jest stosunkowo prosty do przyrządzenia, doskonale aromatyczny i podawany zarówno do tradycyjnego przywitania gości, dobrego rozpoczęcia dnia, jak i prozaicznego zaspokojenia pragnienia. Spotykany jest wszędzie – w domach, biurach, na ulicznych straganach i w wykwintnych restauracjach. Przyjęło...

Jak przygotować deskę serów?

Wśród przekąsek serwowanych przez polskie gospodynie domowe podczas wystawnych posiłków coraz częściej pojawiają się sery. Wraz z rosnącą świadomością konsumentów, zmieniły się też ich preferencje smakowe, stąd rosnąca wciąż popularność tego typu produktów; sery przestały na polskich stołach pełnić rolę drugorzędną. Stały się poszukiwane i chętnie konsumowane. Serca Polaków podbija...

Ser cagliata – czyli jaki?

Wśród serów dostępnych w ofercie ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie znajdują się m.in. różnego rodzaju sery podpuszczkowe z mleka krowiego, ponadto sery długodojrzewające, sery typu Mozarella i Cagliata. Dziś przyjrzymy się temu ostatniemu produktowi, jest on bowiem ciekawy i nietypowy....

Awokado – wyjątkowo tłusty owoc

Sprawdzi się m.in. jako pasta na tosty, składnik sosów, deserów i wreszcie jako element soków przecierowych (smoothie). Pochodzi z centralnej części Ameryki Środkowej i jest popularne nie tylko w Meksyku. Awokado, bo to o nim mowa, jest wyjątkowym owocem. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu, ponadto witaminy z...

Milkshake: skąd się wzięły szejki?

Lato coraz bliżej, dni są coraz gorętsze i wszyscy szukają ochłody. Oczywiście najchętniej w takiej sytuacji sięgamy po lody, ale są również inne równie dobre rozwiązania. Istnieje taki napój mający bliski związek z lodami, ma on pochodzenie wywodzące się od drinka i jest przygotowywany na bazie whisky. Chodzi o… milkshake!...

Płatki owsiane – kilka faktów

Obserwując trendy żywieniowe, z pewnością spotkaliście się z terminem superfoods. Są to produkty (najczęściej roślinnego pochodzenia), które mają zbawienny wpływ na zdrowie jedzącej je osoby. Bogate w składniki odżywcze, dostarczają je w odpowiedniej ilości do organizmu, gdzie składniki te (minerały, witaminy, błonnik, antyoksydanty itp.) są z łatwością przyswajane. Wśród superfoods...

Macaroni cheese: skąd się wzięło?

W naszej podróży przez świat kulinariów przybliżamy dziś jedną z tych potraw, o której pochodzenie wciąż trwa nieustanny spór. Danie to jest banalnie proste do przygotowania, wyjątkowo pyszne i przez to – popularne na całym świecie. Chodzi o… makaron z sosem serowym, czyli popularne macaroni cheese. Skąd się wzięło to...

Beszamel: sos… i zasmażka!

Do tego sosu w zasadzie potrzeba tylko trzech składników i niemal każdy znajdzie je w swoim domu. Jest to jeden z najważniejszych sosów klasycznej kuchni francuskiej. Niekiedy nazywany jest jedną z pięciu matek wszystkich sosów (inne to sosy velouté, tomate, espagnole i hollandaise). Beszamel po raz pierwszy został odnotowany w...

Mistrzostwa Polski Latte Art 2018

W dniach 23-25 lutego w siedzibie Akademii Kawy i Herbaty J.J. Darboven w Rumi odbędzie się kolejna już edycja Mistrzostw Polski Latte Art. Pragniemy poinformować, że SM ROTR będzie uczestnikiem tego wydarzenia i to w wyjątkowy sposób! Nasza Spółdzielnia została bowiem sponsorem wspierającym całego wydarzenia. Co to oznacza? Wszystkie konkurencje...